Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Amerykańskie pączki z dziurką



W dzisiejszym odcinku trochę słodkości :) Zapraszam Was na kolejny wpis w ramach akcji blogerów językowo-kulturowych W 80 blogów dookoła świata. Dzisiaj piszemy o naszych ulubionych deserach z danego kraju.

Jest to pierwszy przepis na moim blogu, ale na pewno nie ostatni! A skoro ma być amerykańsko, to postawiłam na klasykę. Poza tym, WIECIE CO JEST 4 LUTEGO? Tak, Tłusty Czwartek! Więc co innego mogłabym wybrać, jak nie pączki? No właśnie :)

A skoro amerykańskie, to koniecznie z dziurką. Jedliście już kiedyś American donuts? Jeśli nie, polecam! :)



Składniki (porcja dla 4 osób):
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 15g drożdzy (lub 1 opakowanie suchych)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 50g masła
  • 1 łyżka rumu lub ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Ponadto: olej do smażenia, polewa czekoladowa, cukier puder (do lukru), słodka posypka, lub kto co lubi :)


Przygotowanie:

Utrzeć drożdże z 3 łyżkami ciepłego mleka i cukrem. Odstawić pod przykryciem na kilka minut (jeśli używamy suchych drożdży dodać je bezpośrednio do mąki). Gdy zaczyn urośnie wyrobić ciasto z podanych składników oprócz masłaMasło rozpuścić i dodać pod koniec wyrabiania. 

Ciasto jest dość lepiące, więc najlepiej wyrabiać mikserem. Ukształtować kulę i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1,5 - 2 godziny. 

Wyjąć wyrośnięte ciasto na stolnicę i rozwałkować podsypując mąką na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawać koła a kieliszkiem mniejsze otwory wewnątrz (lub zakrętką od napoju). 

Odstawić na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Potem smażyć w gorącym oleju raz odwracając. Usmażone oprószyć cukrem pudrem lub polukrować i posypać kolorową posypką. PYCHA!


BONUS!
Miało poprzestać na pączkach, ale wczoraj natknęłam się na bardzo ciekawy artykuł o deserach właśnie i chciałabym się z Wami podzielić nowym amerykańskim przysmakiem! :) 

Sałatka Snickers
Jest to sałatka z batonów Snickers, jabłek Granny Smith (takie duże zielone), bitej śmietany i budyniu. Już Was mdli? :) To pomyślcie sobie, że rozbudowane wersje zawierają też na przykład winogrona, banany, ananasy, kwaśną śmietanę, czy pianki marshmallow. A jeśli jesteś hardcorem, dodaj też majonez :D 

Przygotowanie: pokroić, wymieszać i gotowe!






A na deser ;) poczytajcie sobie o ulubionych słodkościach z różnych zakątków świata:

CHINY
Mały Biały Tajfun - Yunnańskie desery


FRANCJA
Français mon amour - Francuskie słodkości  
Blog o Francji, Francuzach i języku francuskim  - Słodki Paris-Brest
Madou en France - Crème brulée bez mleka


GRUZJA
Gruzja okiem nieobiektywnym - Orzechowe desery


HISZPANIA

IRLANDIA
W Krainie Deszczowców  - Jakimi deserami zajadają się Irlandczycy

KIRGISTAN


NIEMCY
Niemiecki po ludzku - Ulubiony deser  
Językowy Precel - Niemieckie desery i ciasta


ROSJA
Blog o tłumaczeniach i języku rosyjskim - Desery najbardziej popularne w Rosji

TANZANIA/KENIA
Suahili online - Ulubiony tanzański deser


TURCJA
Turcja okiem nieobiektywnym - Kraina lodów


WIELKA BRYTANIA


WŁOCHY
Studia, parla, ama - Słodko, coraz słodziej


19 komentarzy:

  1. Z tym majonezem to nie żartujesz?
    Pączki chyba wolę w naszej wersji, klasyczne, z nadzieniem różanym i lukrem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkiem poważnie, widziałam przepisy, które uwzględniają 'mayo'. A co do pączków to też uwielbiam te nasze ale czasami można spróbować innych dla odmiany :)

      Usuń
  2. Donuts. Nazwa mówi sama za siebie. :D <3

    Faktycznie, widziałem wiele przepisów z majonezem, a niektóre z burakami (zamiast czekolady). Jakoś tak... nie odważyłbym się. :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń, majonez i buraki z posypką że snickersów, czego chcieć więcej :D

      Usuń
  3. Moda na takie pączki dotarła i do Chin. I tylko tych naszych, sto razy lepszych, nigdzie tutaj dostać nie można...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mały biały tajfun :D Ah co za klimatyczna nazwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka Snickers jest ciekawa, ale lubię z niej tylko Granny smith - to moje ulubione jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyyycha! A co robisz ze środkami? Zagniatasz ponownie z resztą ciasta czy wysmażasz jako donut holes?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagniatam dalej, ale ostatni pączek i tak zawsze zostaje tradycyjny, bez dziury :)

      Usuń
  7. Sałatka ze snickersa to brzmi ... słodko :D Ciekawa jestem, ile można łyżeczek zjeść, zanim się człowiek zasłodzi na amen ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. śniadanie, obiad i deser amerykańskich policjantów! Ach, czego nam filmy nie wmówią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja z mojej podróży do Stanów (a było to blisko 16 lat temu) pamiętam gofry z owocami na śniadanie i pancakes :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak przypuszczam, w takim pączku nigdzie nie ma miejsca na farsz?

    OdpowiedzUsuń
  11. Pączki bez nadzienia to nie pączki ;) nawet z polewą czekoladową. Tłusty czwartek się zbliża i nowe rekordy w jedzeniu pączków :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozbroiłaś mnie tą sałatką :P A pączki uwielbiam w każdej odsłonie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Tłusty czwartek mógłby być raz w miesiącu! Czuję się wtedy taka bezkarna! :) a sałatka wspaniała , jutro wypróbuję Twój przepis! dziękuję za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...