W dzisiejszym odcinku trochę słodkości :) Zapraszam Was na kolejny wpis w ramach akcji blogerów językowo-kulturowych W 80 blogów dookoła świata. Dzisiaj piszemy o naszych ulubionych deserach z danego kraju.
Jest to pierwszy przepis na moim blogu, ale na pewno nie ostatni! A skoro ma być amerykańsko, to postawiłam na klasykę. Poza tym, WIECIE CO JEST 4 LUTEGO? Tak, Tłusty Czwartek! Więc co innego mogłabym wybrać, jak nie pączki? No właśnie :)
A skoro amerykańskie, to koniecznie z dziurką. Jedliście już kiedyś American donuts? Jeśli nie, polecam! :)
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 15g drożdzy (lub 1 opakowanie suchych)
- 1 jajko
- 3 łyżki wody
- 3/4 szklanki mleka
- 50g masła
- 1 łyżka rumu lub ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Ponadto: olej do smażenia, polewa czekoladowa, cukier puder (do lukru), słodka posypka, lub kto co lubi :)
Przygotowanie:
Utrzeć drożdże z 3 łyżkami ciepłego mleka i cukrem. Odstawić pod przykryciem na kilka minut (jeśli używamy suchych drożdży dodać je bezpośrednio do mąki). Gdy zaczyn urośnie wyrobić ciasto z podanych składników oprócz masła. Masło rozpuścić i dodać pod koniec wyrabiania.
Ciasto jest dość lepiące, więc najlepiej wyrabiać mikserem. Ukształtować kulę i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1,5 - 2 godziny.
Wyjąć wyrośnięte ciasto na stolnicę i rozwałkować podsypując mąką na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawać koła a kieliszkiem mniejsze otwory wewnątrz (lub zakrętką od napoju).
Odstawić na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Potem smażyć w gorącym oleju raz odwracając. Usmażone oprószyć cukrem pudrem lub polukrować i posypać kolorową posypką. PYCHA!
BONUS!
Miało poprzestać na pączkach, ale wczoraj natknęłam się na bardzo ciekawy artykuł o deserach właśnie i chciałabym się z Wami podzielić nowym amerykańskim przysmakiem! :)
Sałatka Snickers
Jest to sałatka z batonów Snickers, jabłek Granny Smith (takie duże zielone), bitej śmietany i budyniu. Już Was mdli? :) To pomyślcie sobie, że rozbudowane wersje zawierają też na przykład winogrona, banany, ananasy, kwaśną śmietanę, czy pianki marshmallow. A jeśli jesteś hardcorem, dodaj też majonez :D
Przygotowanie: pokroić, wymieszać i gotowe!
A na deser ;) poczytajcie sobie o ulubionych słodkościach z różnych zakątków świata:
CHINY
Mały Biały Tajfun - Yunnańskie desery
FRANCJA
Français mon amour - Francuskie słodkości
Blog o Francji, Francuzach i języku francuskim - Słodki Paris-Brest
Madou en France - Crème brulée bez mleka
GRUZJA
Gruzja okiem nieobiektywnym - Orzechowe desery
HISZPANIA
Hiszpański na luzie - Przepis na pyszny i prosty hiszpański placek: coca de llanda z Walencji
IRLANDIA
W Krainie Deszczowców - Jakimi deserami zajadają się Irlandczycy
KIRGISTAN
NIEMCY
Niemiecki po ludzku - Ulubiony deser
Językowy Precel - Niemieckie desery i ciasta
ROSJA
Blog o tłumaczeniach i języku rosyjskim - Desery najbardziej popularne w Rosji
TANZANIA/KENIA
Suahili online - Ulubiony tanzański deser
TURCJA
Tur-Tur Blog - Mój ulubiony turecki deser
Turcja okiem nieobiektywnym - Kraina lodów
WIELKA BRYTANIA
Angielska Herbata - Słodka kwintesencja brytyjskiej sztuki kulinarnej
WŁOCHY
Studia, parla, ama - Słodko, coraz słodziej
Z tym majonezem to nie żartujesz?
OdpowiedzUsuńPączki chyba wolę w naszej wersji, klasyczne, z nadzieniem różanym i lukrem :)
Całkiem poważnie, widziałam przepisy, które uwzględniają 'mayo'. A co do pączków to też uwielbiam te nasze ale czasami można spróbować innych dla odmiany :)
UsuńDonuts. Nazwa mówi sama za siebie. :D <3
OdpowiedzUsuńFaktycznie, widziałem wiele przepisów z majonezem, a niektóre z burakami (zamiast czekolady). Jakoś tak... nie odważyłbym się. :P
Budyń, majonez i buraki z posypką że snickersów, czego chcieć więcej :D
UsuńModa na takie pączki dotarła i do Chin. I tylko tych naszych, sto razy lepszych, nigdzie tutaj dostać nie można...
OdpowiedzUsuńMały biały tajfun :D Ah co za klimatyczna nazwa ;)
OdpowiedzUsuńSałatka Snickers jest ciekawa, ale lubię z niej tylko Granny smith - to moje ulubione jabłka :)
OdpowiedzUsuńPyyycha! A co robisz ze środkami? Zagniatasz ponownie z resztą ciasta czy wysmażasz jako donut holes?
OdpowiedzUsuńZagniatam dalej, ale ostatni pączek i tak zawsze zostaje tradycyjny, bez dziury :)
UsuńSałatka ze snickersa to brzmi ... słodko :D Ciekawa jestem, ile można łyżeczek zjeść, zanim się człowiek zasłodzi na amen ;)
OdpowiedzUsuńAlbo zwymiotuje przy połączeniu z majonezem :)
Usuńśniadanie, obiad i deser amerykańskich policjantów! Ach, czego nam filmy nie wmówią :)
OdpowiedzUsuńHaha, dokładnie! :D
UsuńJa z mojej podróży do Stanów (a było to blisko 16 lat temu) pamiętam gofry z owocami na śniadanie i pancakes :)
OdpowiedzUsuńJak przypuszczam, w takim pączku nigdzie nie ma miejsca na farsz?
OdpowiedzUsuńNo niestety, dziura ogranicza możliwości :(
UsuńPączki bez nadzienia to nie pączki ;) nawet z polewą czekoladową. Tłusty czwartek się zbliża i nowe rekordy w jedzeniu pączków :D
OdpowiedzUsuńRozbroiłaś mnie tą sałatką :P A pączki uwielbiam w każdej odsłonie.
OdpowiedzUsuńTłusty czwartek mógłby być raz w miesiącu! Czuję się wtedy taka bezkarna! :) a sałatka wspaniała , jutro wypróbuję Twój przepis! dziękuję za inspiracje!
OdpowiedzUsuń